3d printen van voedsel is niet helemaal nieuw maar was, vanwege de hoge kosten, tot nu toe vooral beperkt tot professionele gebruikers. We behandelen hier een aantal nieuwe initiatieven.

 

Chocabyte

ChocabyteDe Chocabyte is een nieuw initiatief van Quinn Karaitiana. Deze chocolade 3D printer die wat weg heeft van een sapcentrifuge werd voor het eerst op CES 2014 gepresenteerd. Het apparaat zou binnen 3 maanden klaar zijn en in een beperkte oplage van 500 stuks verkocht worden. Het opmerkelijke nieuws was dat de chocoladeprinter slechts $99,- zou
hartje gaan kosten. Chocolade cartridges zouden a $2,50 verkocht gaan worden. Ze moeten eerst in de magnetron gedaan worden om de chocolade vloeibaar te maken. Daarna kan er met een zelfgemaakt ontwerp of een ontwerp uit de database van Chocabyte een chocolade 3D voorwerp van 2x2x1 inch geprint kunnen worden. Je kunt ook een foto maken van een object en daar een 3D chocoladeprint van maken. Het hele printproces duurt ongeveer 10 minuten
Helaas zijn we al weer een jaar verder en zien we nog geen beweging op de website van Chocabyte.

 

CocoJet

De bekende Amerikaanse chocoladefabrikant Hershey heeft samengewerkt met 3D printerfabrikant hershey3d3D Systems. Op de CES 2015 stelden zij hun CocoJet voor die nog in 2015 op de markt moet komen. De CocoJet kan in pure, witte en melkchocolade printen. Helaas is 3D Systems erg terughoudend met het bekend maken van hun plannen en prijzen.

 

 

ChefJet

De ChefJet en ChefJet Pro zijn wel al verkrijgbaar op de markt en worden ook door 3D Systems gemaakt. De ChefJet 3D kan in 1 kleur printen in de smaken en kleuren van vanille, chocolade, munt, appel, kers en watermeloen. De maxim3dCandyale afmetingen vand de ChefJet 3D zijn 8x8x6 inch.  De ChefJet 3D Pro kan in dezelfde smaken en kleuren printen maar kan deze kleuren ook tot een ontelbaar aantal andere kleuren mixen. Tevens kan de Pro grotere 3D objecten printen tot maximaal 10x14x8 inch. Met de ChefJet kunnen dus niet alleen objecten van chocola geprint worden maar ook andere snoep of zoete lekkernij van suiker.

Beide modellen zijn helaas voornamelijk bedoeld voor de professionele markt van bakkerijen en patisserieën.  De Pro kost dan ook rond de $10.000,- en de gewone 3D gaat voor de helft over de toonbank.

 XYZ Food Printer

Ook te zien op CES 2015 was de XYZ Food Printer. Deze voedselprinter van de makers van de DaVinci 3D printers kan allerlei soorten voedsel printen. Je kunt ook dezelfde database als van de standaard 3D printers gebruiken waardoor je dus voedsel in een ongelimiteerd aantal vormen kunt printen. Koekjes of een pizzabodem. Het kan met deze printer. Bedenk wel dat de creaties nog afgebakken moeten worden in de oven. Deze printer zal waarschijnlijk in 2015 op de markt komen voor rond de $2000,-. 

 xyz

Er staat veel te gebeuren op het gebied van 3D printen. Zoals we ook onlangs in het nieuws vernamen gaan verzorgingstehuizen over afzienbare tijd puree in allerlei smaken printen in de vorm van echt voedsel. Mensen met kauw- en slikproblemen krijgen nu 3 keer per dag een soort milkshake voorgeschoteld maar kunnen straks weer met mes en vork genieten van een kippenpootje maar dan gemaakt van gepureerde kip.

De mogelijkheiden van 3D printen lijken eindeloos en het kan zo maar zijn dat we over een aantal jaren thuis zelf een voedselprinter hebben staan waarmee we allerlei soorten voedsel kunnen printen.