tonerpoederToner is een poeder dat gebruikt wordt in laserprinters en kopieerapparaten. Toner bestaat uit poederdeeltjes van ongeveer 8 tot 12 micrometer in diameter welke een mengsel is van grafiet, pigment en een polymeer. Polymeer is tribo-elektrisch en wrijving zorgt voor een statische lading en door een roterende beweging van de tonerrol in de cartridge worden de tonerdeeltjes tegen elkaar gewreven en dus elektrostatisch geladen. De Polymeer zorgt ervoor dat de deeltjes aan het papier plakken. Wanneer de fixeerrol de toner verhit, smelt de polymeer en wordt het pigment permanent op het papier gezet. Soms wordt er nog Silica toegevoegd om het klonteren van de toner te voorkomen. Iedere tonerfabrikant gebruikt zijn eigen formule in deze en de verhoudingen van het tonerpoeder zijn veelal verschillend en aangepast aan de behoefte van de printer.

 

In kleinere printers zit het poeder vaak in een cartridge. Dit noemt men tonercartridge. Dit is een plastic omhulsel vaak voorzien van een chip waar de printer zijn informatie uithaalt. Zo kan een printer zien dat er een nieuwe cartridge is geplaatst en of deze compatible is voor de printer. Zo kan een printer bijvoorbeeld ook de melding geven dat de tonercartridge leeg is of aangeven hoe vol deze nog zit.
In grotere printers maken ze ook wel eens gebruik van plastic flessen om het tonerpoeder bij te vullen in de printer/kopieerapparaat. 
toner cartridge toner bottle