Als de kwaliteit van de afdrukken afneemt wordt vaak gedacht dat de inktcartridge leeg is. Vaak kan dit echter ook liggen aan een verstopte printkop. De printkop zorgt er voor dat de inkt uit de cartridge op het papier terecht komt. Bij sommige printermerken zit de printkop in de printer en bij andere zit de printkop op de inktcartridge. Dit laatste heeft het voordeel dat u het probleem van een verstopte inktkop oplost door een nieuwe cartridge te plaatsen. Het nadeel is dat dit bij een nagenoeg volle cartridge behoorlijk duur kan worden. Een originele nieuwe cartridge kost bij een aantal printer inmiddels meer dan wat de hele printer kost! Vooral als u slechts sporadisch print kan het voorkomen dat uw eenmaal gebruikte printkop uitdroogt en u dus keer op keer de cartridge vervangen moet. Dell en Lexmark inktjetprinters hebben een vaste printkop in de printer, Brother en Epson hebben een losse printkop op de cartridge. De grootste merken Canon en HP gebruiken verschillende systemen maar meestal heeft HP een losse printkop en Canon een vaste. Weet u het niet zeker, kijk dan of er een koperen plaatje met contactpunten op de cartridge zit. In dat geval zit de printkop op de cartridge. Eenmaal gebruikte losse inkcartridges met printkop kunt u dus niet bewaren. Inktcartridges zonder printkop kunt u wel bewaren.

 Printkop

Hoe maak ik een cartridge met printkop schoon?

1. Bij veel printers kunt u een reinigingsproces van de printkoppen uitvoeren. Bij deze reiniging wordt de inkt met grotere kracht door de printkop gestuwd waardoor men de verstopping probeert te verhelpen. Let op: deze manier van reinigen kost veel intkt.

2. Werkt het reinigingsproces niet of niet voldoende dan kunt u proberen om de printkop (Zie A op foto) zelf schoon te maken. Met een wattenstaafje met een beetje warm water kunt u proberen om op de printkop, waar de inkt uit komt, schoon te maken. Vervolgens dept u de printkop op een dubbelgevouwen droog stukje keukenpapier of tissue. Als de kanalen vrij zijn krijgt u bij een zwarte cartridge een zwarte ovaal of rechthoek te zien op het keukenpapier. Bij een kleurencartridge is dit rood, blauw en geel. Maak met een schoon stuk keukenpapier of tissue ook even de contactpunten (Zie B op foto) op de printkop schoon.

3. Hebben bovenstaande punten nog geen effect dan kunt u nog proberen om de printkop een half uurtje in een bakje of schoteltje met maximaal een halve centimeter gedestilleerd lauwwarm water te zetten. Daarnaaa dept u de cartridge droog en kijkt u of u weer een ovaal of rechthoek op het keukenpapier krijgt.

4. Als laatste kunt u na bovenstaande stappen nogmaals een reiningsproces uitvoeren. 

 

Hoe maak ik een printer met vaste printkop schoon?

1. Bij veel printers kunt u een reinigingsproces van de printkoppen uitvoeren. Bij deze reiniging wordt de inkt met grotere kracht door de printkop gestuwd waardoor men de verstopping probeert te verhelpen. Let op: deze manier van reinigen kost veel inkt

2. Bij een aantal printers kunt u, nadat u de cartridges eruit gehaald hebt, de losse printkop ook verwijderen. Deze losse printkop kan dan ook voorzichtig met of in lauwwarm water schoongemaakt worden. Omdat er teveel verschillende varianten zijn voert het hier te ver om hiervan een beschrijving te maken.