Bij de aanschaf van een nieuwe printer komt meer kijken dan men zou denken. Wanneer u een prijsvergelijk zou doen is ditprinters
misschien niet altijd een juiste weergave omdat het verbruik en de kosten voor de toner- en inktcartridge(s) vele malen belangrijker zijn. Wanneer u een goedkopere printer koopt kijk dan goed naar welke toner- of inktcartridge gebruikt moet worden en wat de kosten daarvan zijn en naar de capaciteit die de cartridge bevat. Wanneer u iets meer uitgeeft tijdens de aanschaf van een printer kunt u vaak besparen op het verbruik. De starterskit die standaard wordt meegeleverd bij een nieuwe printer is meestal maar beperkt gevuld, dus verkijkt u zich daar niet op. Op deze manier houden de fabrikanten de aanschafprijs laag maar meestal moet u meteen weer een nieuwe set aanschaffen.

Verschillende punten om in overweging te nemen:

 

  • Zwart-wit printer of kleurenprinter
  • Inktjet- of laserprinter
  • Printer met kopiëren en/of scannen, faxen (all-in one printers) Extra functies zoals: draadloos, dubbelzijdig printen, printen van USB-stick/geheugenkaart,printen op A3 formaat, touchscreen, scan naar email

 

Laserprinter

Wanneer u veel teksten en simpele afbeeldingen zoals grafieken of logo’s print kan een laserprinter een juiste keus zijn. Doordat deze afdrukken heel scherp worden uitgedraaid is deze bijvoorbeeld ideaal voor briefpapier & visitekaartjes. Laserprinters hebben vaker een of meerdere grote papierlades en zijn printen sneller en goedkoper dan inktjetprinters. Ook hebben ze minder onderhoud nodig. Wanneer u zou kiezen voor de functie ‘dubbelzijdig printen’ bij een laserprinter kunt u hiermee papier besparen en dus ook in de kosten. Waar u wel rekening mee moet houden is dat bij laserprinters vaker ook de drum vervangen moet worden.

Inktjetprinter

Wanneer u foto’s in zeer hoge kwaliteit wilt printen kunt u het beste kiezen voor een inktjetprinter. Doordat deze gebruik maakt van vloeibare inkt kan deze (mits op fotopapier geprint) hele hoge kwaliteit halen. De inktjetprinter verbruikt ook minder stroom dan de laserprinter en de aanschaf is een stuk goedkoper. De inktcartridges daarentegen zijn duur in tegenstelling tot de tonercartridges en zijn ook niet watervast. Houdt er ook rekening mee dat de printkoppen na verloop van tijd kunnen uitdrogen. Regelmatig printen is hierbij dus belangrijk.


Multifunction (All-in-one) printer


Een multifunction combineert meerdere functies in 1 apparaat. Los van het printen, kopiëren en scannen kan deze ook een fax bevatten. Andere diverse extra’s zijn bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer en Pictbridge (zie termen en specificaties). De prijs van een multifunction is dan een groot voordeel omdat al deze apparaten los in de aanschaf veel duurder zijn en meer plek in het kantoor innemen. Een nadeel kan zijn wanneer de multifunction defect is dat je het hele apparaat kwijt bent voor reparatie. De multifunction
is te verkrijgen als Laserprinter en als Inktjetprinter.

Wifi Printer

Draadloos printen met Wifi is handig om verschillende redenen. Allereerst is de printer beschikbaar voor meerdere apparaten tegelijk. Deze hoeven niet via een netwerkkabel aangesloten te zijn met de printer. Verder kunt u de printer overal in huis op kantoor neerzetten want het enige wat u nodig heeft is stroom. Om de printer te installeren moet eerst de bijbehorende software op de computer geïnstalleerd worden. Nadat u deze installatie succesvol heeft afgesloten kunt u de printer loskoppelen van de PC en draadloos printen.

Termen en specificaties


Processor

Sommige printers hebben een ingebouwde processor waardoor printers bijvoorbeeld foto’s afdrukken van een geheugenkaart zonder dat de computer aan hoeft te staan. Hiermee heb je ook een hogere afdruksnelheid. De snelheid van de processor wordt aangegeven in Megahertz (MHz)


Autoduplexer

Wanneer een printer een autoduplexer heeft kunt u dubbelzijdig afdrukken en/of scannen. Hiermee bespaart u in papier en is praktisch voor het maken van bijvoorbeeld rapporten. Deze optie zit niet standaard op iedere printer.


Sheetfeeder (automatische documentdoorvoer ADF)

Hiermee kunnen meerdere vellen papier na elkaar automatisch worden doorgevoerd. Dit is handig wanneer u veel achter elkaar wilt kopiëren of scannen.


PictBridge

Hiermee kunt u foto’s van een digitale camera direct laten afdrukken zonder dat u deze eerst aan een PC moet koppelen. Zowel de printer al de digitale camera moeten PictBridge ondersteunen.


Resolutie

De resolutie geeft het aantal beeldpunten (ook wel pixels) aan in een afbeelding. Dit wordt weergegeven in Dots Per Inch (dpi). Hoe meer dpi een printer heeft, hoe meer details op de afbeelding zichtbaar worden. Dat betekent dus een hogere beeldkwaliteit van de afdruk. Let op dat er een verschil zit tussen de resolutie voor zwart-wit en kleur. Voor het afdrukken van teksten en grafieken heb je minder behoefte aan gedetailleerd beeld dan een kleurenfoto. Voor tekst heb je voldoende aan 600 dpi, terwijl de minimale resolutie voor goede foto?s 2400 dpi is.


CMYK

Dit zijn de afkortingen van de kleuren die gebruikt worden in de printer. C = Cyan (blauw), M = Magenta (roze), Y = Yellow (geel), K = Black (zwart).


Printkop

De printkop is een kleine opening in de Inktjetprinter waardoor kleine beetjes inkt op het papier verspreid kunnen worden. Wanneer er een tijd geen gebruik wordt gemaakt van de printen kan het voorkomen dat er opgedroogde inkt vastzit in de Printkop waardoor de printer niet meer goed functioneerd. Dit kunt u reinigen en vaak kunnen de printkoppen ook vervangen worden.