Allerlei cartridgesVoor vele consumenten maar ook voor wederverkopers is het vaak moeilijk om onderscheid te maken in de verschillende soorten niet-originele cartridges op de markt. Doordat er veel rommel op de markt is en de consument moeite heeft om de producten van elkaar te onderscheiden ervaren de gerenommeerde aftermarket fabrikanten  vaak onterechte negatieve publiciteit. Toner en inkt zijn commodity producten die vaak op prijs gekocht worden. Goedkoop is hier vaak duurkoop. Consumenten die negatieve ervaringen hebben scheren vaak alle niet-originele cartridges over één kam, waardoor de branche reputatieschade oploopt.

 

Om een beetje licht in de duisternis te scheppen leg ik hier uit wat de verschillen zijn tussen alle niet-originele cartridges. Om te beginnen is een verduidelijking van de gebruikte terminologie nodig. In de Verenigde Staten gebruikt men vaak het woord “Compatible” voor alle niet-originele cartridges. In Europa wordt deze term echter vaak gebruikt om “New Built” oftewel compleet nieuwe, niet-originele cartridges aan te duiden. Deze cartridges worden, net als bij de originele cartridges helemaal nieuw gebouwd maar niet door de fabrikant van de printer. Het risico op patentinbreuk is bij deze cartridges vrij groot. Vanuit voornamelijk China zijn er vele aanbieders maar slechts enkele zijn groot genoeg om alle patenten te onderzoeken, zelf patenten te registreren en zodoende patentinbreuk te voorkomen. New Built cartridges zijn bovendien niet milieuvriendelijk omdat de cartridges niet gerecycled worden.

 

Daarnaast is er vaak verwarring tussen Remanufactured, Rebuilt en Refilled. Remanufactured en Rebuilt zijn in principe hetzelfde. Hierbij worden de originele cartridges ingezameld, gedemonteerd en schoongemaakt, alle versleten onderdelen vervangen en de cartridge wordt uitvoerig getest. Refill maakt ook gebruik van de originele cartridge maar hierbij worden versleten onderdelen niet vervangen. Alleen de toner of inkt wordt hervuld en indien nodig wordt de chip opnieuw geprogrammeerd of vervangen. U kunt zich voorstellen dat het kwaliteitsverschil tussen Remanufactured en Refilled enorm is maar als een klant die het verschil niet kent, een Refill cartridge koopt waarmee hij problemen krijgt, de fabrikant van de hoge kwaliteit Remanufactured cartridge hier ook imagoschade door op loopt. Veel klanten die het vertrouwen in Remanufactured cartridges verloren hebben, gebruikten in werkelijkheid Refill cartridges zonder dit te weten. Als de prijs veel lager is dan andere remanufactured cartridges dan heb je waarschijnlijk met een Refill cartridge te maken.

 

Een vierde categorie zijn de illegale namaak cartridges. Dit kunnen New Built cartridges zijn die verkocht worden als Origineel of als Remanufactured. Refilled cartridges die verkocht worden als Remanufactured of Origineel of Remanufactured cartridges die als nieuw worden verkocht. Deze praktijken zijn bij wet al verboden maar komen toch geregeld voor. Het idee erachter is om goedkoop geproduceerde cartridges te verkopen als duurdere Remanufactured of originele cartridges.

 

Onderstaande tabel laat de verschillen zien:

Niet-originele cartridge

Uitleg

Te herkennen aan

Risico op patentinbreuk

Milieu

Kwaliteit

Remanufactured/Rebuilt

Door vervanging van alle versleten onderdelen wordt een originele cartridge opnieuw gebouwd en getest.

Slijtagesporen. Bij toner: vulgaten met tape erover. Nieuwe drum en andere vitale onderdelen zonder slijtagesporen. N.B.: Testsporen zijn wel mogelijk.

Laag, vanwege hergebruik van onderdelen.

Goed voor het milieu door hergebruik.

Vele goede producenten die kwaliteitsproducten afleveren.

Compatible/New Built

Volledig nieuw geproduceerd.

Geen slijtagesporen. Alle onderdelen zijn nieuw. N.B.: Testsporen zijn wel mogelijk.

Hoog, vanwege de vele patenten op nieuwe onderdelen.

Slecht voor het milieu doordat cartridge op vuilstort belandt.

Een paar goede producenten die zich aan de regels houden en een kwaliteitsproduct afleveren.

Hervuld (Refilled)

Hervuld zonder vervanging van versleten onderdelen.

Slijtagesporen. Bij toner vulgaten met tape erover. Drum en andere onderdelen met slijtagesporen.

Onrealistisch lage prijs.

Laag m.u.v. van vervanging of herprogrammering chips.

Goed voor het milieu door hergebruik.

Lage kwaliteit door hergebruik van versleten onderdelen

Namaak (Counterfeit)

Product wordt verkocht als zijnde een ander, duurder product

Originele OEM producten hebben meestal een hologram, een QR code en een nummercode zodat het product direct geverifieerd kan worden.

Onrealistisch lage prijs.

Hoog vanwege frauduleuze handelingen

Slecht voor het milieu omdat het meestal New Built betreft.

Laag vanwege frauduleuze bedoelingen.

 

Doordat de OEM fabrikanten in de laatste jaren voornamelijk in de VS hun patenten aan het verdedigen zijn wordt de Europese markt overspoeld met goedkope New Built toner en inkt. Uit ervaring weten we dat hier een heleboel fabrikanten tussen zitten die zich niet aan de regels houden. Toch zijn er ook een paar, voornamelijk grotere, die dit wel goed doen. Voor de consument is het echter al moeilijk genoeg om het verschil tussen de verschillende niet-originele cartridges te herkennen, laat staan het verschil tussen een goede en een slechte New Built fabrikant. Mijn advies in deze is dan ook om een Remanufactured product te vragen. Je krijgt dan een goed product en spaart tevens het milieu.