De pagina capaciteit van een cartridge oftewel ‘page yield' is het aantal pagina’s dat met een cartridge geprint kan worden. In het verleden had iedere printer en cartridgefabrikant zijn eigen methode om de capaciteit van een cartridge te bepalen. Controle hiervan door de consument was zo goed als onmogelijk.


In 2004 is de ISO (International Organisation for Standardization) begonnen met het publiceren van standaarden voor capaciteit voor kleuren inktjet (ISO 24711 en ISO 24712), monochrome toner cartridges (ISO 19752) en kleuren toner cartridges (ISO 19798). Deze standaarden maakten het voor de consument mogelijk om een goede vergelijking te maken tussen cartridges van verschillende merken en leveranciers, mits deze de standaards gebruiken voor het testen van hun pagina opbrengst.


Nagenoeg alle originele merkfabrikanten gebruiken de ISO standaarden om hun pagina opbrengst te testen. Een aantal huismerkfabrikanten, waaronder die van Toner Products Nederland gebruiken ook voor alle cartridges deze ISO standaard. Een groot deel van de huismerkfabrikanten gebruikt echter hun eigen methode en/of de wederverkoper probeert een extra concurrentievoordeel te genereren door een hogere capaciteit dan het origineel op te geven. Vooral dit laatste zie ik te pas en te onpas op online webshops gebeuren. De klant denkt meer pagina’s voor zijn geld te krijgen maar kan dit uiteindelijk nooit controleren. Een reclamatie bij twijfel over de capaciteit bij de verkoper kan door hem makkelijk afgedaan worden met de mededeling dat de capaciteit getest is met exact 5% paginadekking en een gelijke verdeling van de kleuren bij een kleurenprinter. Gegevens die bij een normaal gebruik van een printer natuurlijk nooit gereproduceerd kunnen worden.

 

Begrijp me niet verkeerd, het is vaak mogelijk om met een huismerk cartridge meer te printen. Dit kan omdat de originele fabrikanten meestal een veiligheidsmarge inbouwen in de capaciteit van hun toner hopper of inkt tank waardoor deze meer gevuld kan worden dan het origineel. Daarnaast heeft het verbruik per pagina van de verschillende inkt of toner natuurlijk ook invloed op de totale capaciteit van een cartridge. Door onze ervaring met de productie van cartridges weten we echter dat dit lang niet voor alle cartridges werkt en dus sommige capaciteiten die wij online zien, volledig uit de duim gezogen zijn.

Hoe herkent u een te hoge opgave van de pagina capaciteit?

1. Heeft u twijfels vraag dan bij de verkoper na hoe de pagina capaciteit getest is.
2. Als het volgens de bovengenoemde ISO standaarden getest is dan moet men u ook een testdocument van deze cartridge kunnen geven.
3. Wordt in de webshop nagenoeg elke cartridge aangeprezen met een hogere capaciteit dan is er genoeg reden om aan te nemen dat dit niet altijd klopt.

Hoe wordt de ISO pagina capaciteit getest?


De ISO monochroom en de kleuren test verschillen licht m.b.t. de testpagina’s die gebruikt worden. Monochroom gebruikt 1 standaard testpagina met 5% paginadekking. Bij kleur wordt een set van 5 testpagina’s gebruikt. De test moet gedaan worden met minimaal 3 printers en 3 cartridges elk. Bij monochroom zijn dit dus 9 cartridges, bij een kleurenlaserprinter zijn dit niet minder dan 36 cartridges voor de 4 kleuren. Vastgelegd is wanneer de afdruk onvoldoende is en de cartridge daarmee “end of life”. Verder is de omgevingstemperatuur voor de test vastgelegd op 23°C +/-2°. Van alle cartridge tests samen wordt een gemiddelde genomen waarmee de uiteidelijk ‘page yield’ wordt bepaald.iso19752iso19798

De monochroom 5% ISO 19752 testpagina (links) en de 5 kleuren ISO 19798 testpagina's (rechts)


De test vergt dus een behoorlijke investering, tijd en documentatie. Iets wat niet iedere fabrikant bereid is om voor elke cartridge uit te voeren. U bent gewaarschuwd. Laat u dus niet foppen met foutieve opgaves van de pagina capaciteit.