inktjet verzadigd2Hoe zou u het vinden als u met uw auto bij de garage komt en de garage adviseert u om een nieuwe auto te kopen omdat uw asbak vol is?

Gechargeerd is dit wat er bij veel inktjetprinters gebeurt. Een van de meest voorkomende problemen bij inktjet printers zijn horizontale witte lijnen op de prints. Deze worden meestal veroorzaakt door verstopte spuitmonden op de printkoppen van de cartridges. Als de printer een tijdje niet gebruikt wordt, droogt de inkt op de printkoppen uit en verstopt daarmee de spuitmonden. Om dit te voorkomen worden bij bijna alle inktjet printers de printkoppen van tijd tot tijd met inkt schoon gemaakt. Die schoonmaakinkt komt echter niet op het papier terecht maar wordt binnen in de printer opgevangen in een bakje met daarin vilt. Om te voorkomen dat dit bakje na verloop van tijd gaat overlopen worden de schoonmaaksessies automatisch geteld. Bij een bepaald aantal gaat de printer waarschuwingen afgeven en bij een nog hoger aantal stopt de printer met printen. “Geen probleem’”  zult u denken, “bakje schoonmaken en klaar is Kees!”.

 

Helaas, bij de meeste inktjet printers kan dit bakje niet zomaar schoongemaakt worden. Om het opvangbakje te bereiken zult u de printer moeten openschroeven en als u het al kunt bereiken is knoeien met een vol bakje vilt niet gemakkelijk. Via op internet verkrijgbare reset procedures kan de teller soms worden gereset, maar dit levert het gevaar op dat het bakje overloopt en gaat vlekken op uw bureau of andere waardevolle spullen. Ook een reparatie door een professioneel servicebedrijf kost al snel meer dan de printer waard is. Daardoor worden jaarlijks vele printers, die eigenlijk nog perfect printen, afgedankt. Slecht voor het milieu en uw portemonnee.

 

Het schoonmaken van de spuitmonden levert daarnaast nog een extra probleem op: het kost tot 400% meer inkt! Vooral als u weinig print draait de printer extra schoonmaaksessies om te voorkomen dat de spuitmonden uitdrogen. Daardoor kunnen uw printkosten behoorlijk oplopen. Het verbruik van schoonmaakinkt verschilt per merk en per printer. Over het algemeen zijn de Brother inktjetprinters hier het zuinigst in en verbruiken de HP en Canon printers het meest. Print u weinig dan is het dus verstandig om buiten aanschafprijs en inktkosten per print, ook naar de kosten van het schoonmaken te kijken. Heeft u toch een printer die veel schoonmaakinkt verbruikt, spaar dan tot 90% aan kosten door het gebruik van huismerk cartridges.