Op 1 mei 2015 publiceerde de consumentenbond een artikel met de onderstaande kop:

 

"Fabrikanten gebruiken trucs om dure inkt te verkopen"

 

Hier is te lezen dat de diverse inkt- en tonerfabrikanten er zoveel mogelijk aan doen om de producenten van alternatieve producten buiten spel te zetten. Hiervoor worden verschillende methodes gebruikt. De originele fabrikant (OEM) kan het product fysiek zodanig ontwerpen, zodat het lastig is om deze te remanufacturen. Een tweede, veelgebruikte techniek is het aanpassen van de  firmware in printers. Hierdoor detecteert de printer wanneer een niet originele cartridge is geplaatst.

 

Hieronder ziet u een voorbeeld van een afschrikmelding. U bent als eindgebruiker echter nooit "schuldig" aan het gebruik van alternatieven. 

Melding namaakcartridge

Veel eindgebruikers worden afgeschrikt door dergelijke meldingen. Dit is ten onrechte, want u heeft als gebruiker het recht op een deugdelijk product. De fabrikant van uw printer mag de garantie nooit laten vervallen door het gebruik van alternatieve cartridges. 

 

Uit een onderzoek met 3800 deelnemers is gebleken dat de meerderheid van de ondervraagden zeer positief is over het printen met een alternatieve cartridge. Dat het aantal pagina's minder is blijkt een mythe te zijn en de kwaliteit is vergelijkbaar met het origineel.

 

De ervaringen met hervulde cartridges zijn echter minder positief. Veel voorkomende problemen zijn foutmeldingen en lekkage. Dit komt voor bij 1 op de 6 hervulde cartridges. Toner Products Nederland verkoopt om deze reden geen hervulde (refill) cartridges, maar uitsluitend remanufactured en compatible producten. Meer hierover leest u in een ander artikel (Lees hier).

 

Wanneer u meer wilt weten over de bevindingen van de Consumentenbond, kunt u de onderstaande links volgen: